05 marca, 2013

Cheesecake s bielou čokoládou a ovocím


Moj vobec prvy syrovy kolac som upiekla podla receptu Anetky asi dva roky dozadu - http://anetagoesyummi.blogspot.de/2010/05/karamelovy-cheesecake-s-bielou_10.html  a musím povedať že sa vydaril. Odvtedy som vyskúšala veľa iných receptov, pečených aj nepečených, s philadeplhoiu, mascarpóne, lučinou atď. a myslím, že som konečne kápla na recept, ktorý mojej chuti vyhovuje najviac.Vrelo doporučujem pretože na tomto recepte sa naozaj nedá nič pokaziť a všetkým chutí.

Na sušienkovy základ:
180 g maslových keksov
80 g masla

Na náplň:
800 gramov krémového syra- mne sa osvedčila táto troj-kombinácia 400 g Lucina nadýchaná, 200 g Philadelphia a 200 g Mascarpone, ale pre ortodoxných môže byť aj 800 gr Philadelphie
3 veľké vajcia
4 PL hladkej múky
2 kyslé smotany
400 gramov bielej čokolády
1 KL vanilkového extraktu
Plechovka karamelizovaného kondenzovaného mlieka alebo karamelky

Na ozdobenie:
Akékoľvek obľúbené ovocie u nás najviac frčí kombinácia malín, jahôd a čučoriedok
Cukor podľa chuti
Želatina poda potreby


Trúbu predhrejeme na 180 stupňov.
Začneme sušienkami ktoré si rozdrtíme vo food processore alebo rozmlátime na maderu valčekom na cesto, zalejeme ich rozpusteným maslom  a hmotu natlačíme na dno tortovej formy (priemer 26 cm). Ja si formu vystielam papierom na pečenie. Takto pripravený základ dáme na 10 min zapiecť.

Zavretú plechovku karamelizovaného kondenzovaného mlieka zalejeme horúcou vodou a necháme áar minút odpočívať, keď sa prehreje omnoho lepšie sa s tým pracuje. Potom vrstvíme na korpus kôpky karamelovej hmoty (lepí to jak čert). Karamelu dame toľko koľko chceme, ja max. pol plechovky na jeden cheescake. Alebo môžeme na dno naskladať nasekané karamelky.

A ideme si pripraviť náplň, všetky suroviny musia mať izbovu teplotu inak nebude hmota krásne krémová, čokoládu rozpustíme nad parou alebo v mikrovlnke, vyšľáhame všetky syry do hladka, pridáme vanilkovy extrakt, múku, vmiešame po jednom vajcia, kyslú smotanu a na záver zašlaháme mierne vychladnutú čokoladu.

Krém opatrne navrstvíme na sušienkový základ s karamelom a dáme piecť najskôr na 180 stupňov cca 15 min potom teplotu stiahneme na 140 a pečieme daľších 50 min. Po dopečení necháme vychladnúť na izbovú teplotu a  dáme do chladničky aspoň na 4 hodiny. Môžeme piecť aj vo vodnom kúpeli.



Na dozdobenie a dochutenie sa mi najviac osvedčilo veeeeľa ovocia . Keď je sezóna použijem čerstvé, tak že časť roztlačím s cukrom na omáčku, ktorou polejem cheescake a zbytok navrstvim v celku. Keď nie je sezóna alebo ak chcem cheescakom niekoho obdarovať a teda chcem aj aby vyzeral fantastične, časť ovocia rozmixujem, privediem k varu, pridám cukor a želatínu podľa potreby- vznikne mi hustá omáčka, ktorou cheescake polejem (ešte vo forme) a na vrch poukladám celé ovocie.






Cheescake je výborný aj s karamelovou omáčkou a orechmi

Na záver pár hintov:
-cheescake sa vždy musí piecť na nízkej teplote a tým pádom dlhšie (aby nedošlo k vyzrážaniu mliečnej bielkoviny)
-vajcia nikdy nešlaháme do peny, ale skôr vmiešavame aby si cheescake zachoval hladkú štruktúru
-cheescake sa po vytiahnuti z rúry môže ešte trochu triast v strede čo je ok,  potrebuje odpočívať minim. 4 hodiny v chlade.
-cheescake je pomerne trvanlivy kolac a da sa aj zamraziť




 Cheescake je výborný aj s karamelovou omáčkou a orechmi 


Alebo s mangom

 

 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára