No dost bolo zdravých receptov, tentokrát som sa rozhodla vyskúšať slovenskú klasiku. Bezkonkurenčne koláčik s najvyšším obsahom cukru, aký som kedy piekla, ale je výborný a šťavnatýýýýý....
Potrebujeme:
12 vajec
570 gr múky
(dala som 1/2 hladkej a 1/2 polohrubej)
1 a 1/2 balíčka kyp. prášku
540 gr cukru kryštál
12 PL slnečnicového oleja
12 PL plnotučného mlieka
červené potravinárske farbivo (optional)
Na zálievku:
2 bio pomaranče
2 bio citróny
80 ml vody
180 gr cukru kryštál
80 gr masla
1 dcl rumu alebo 1 PL esencie
1 PL punčovej esencie
2 PL malinového sirupu
Na polevu
ja som dala kúpenskú polevu a bola super :)
Malinový a višňový džem
Ideme na to:
najskôr si upečieme 3 pláty piškótového cesta, všetky rovnakým postupom, ale do jedného z nich (ak chceme) pridáme aj pár kvapiek farbiva, to bude stredný plát.
Čiže na jeden plát vyšľaháme 4 žĺtky s 180 gr cukru, zašľaháme 4 PL oleja a 4 PL mlieka. Necháme robot pracovať a ručným šlahačom si vyšlaháme bielka. 190 gr múky zmiešame s polkou kypriaceho prášku a na striedačku zamiešavame do žĺtkov múku a sneh.
Vylejeme na papierom vymazaný plech a pečieme cca 15 minút na 180 stupňov. A zopakujeme ešte 2 krát pričom pri poslednom pláte pridáme do žĺtkov pár kvapiek farbiva.
Všetky pláty necháme úplne vychladnúť a neodstraňujeme z nich papier na pečenie.
Na sirup zvaríme vodu s cukrom, kým sa nerozpustí. Do teplého sirupu pridáme nakrájané maslo a rozmiešame. Keď sirup trochu vychladne pridáme aj malinový sirup, šťavu a kôru z citrónov a pomarančov, rum, esenciu.
Náš ružový plát ešte na plechu polejeme sirupom, nebojte sa a dajte všetok a potom nechajte na 30 minút odstáť.
A ideme do finále: plát (bledý rozumej ne-ružový :) potrieme bohato malinovým džemom, natretou stranou preklopíme na ružový plát. A zase preklopíme tak, aby sme mali ružový plát navrchu (z neho môžeme teraz odstrániť papier na pečenie). Posledný plát poriadne natrieme višňovým džemom a šup s ním na ružový plát. Na tomto necháme papier na pečenie. Koláčik zaťažíme a dáme do chladničky na pár hodín.
Na záver zmiešame kúpenskú polevu s vodou alebo mliekom (podľa postupu na obale), polejeme ňou koláčik. Ochutnáme jeden kúsok a následne radšej expedujeme svojim rodinám a priaťeľom :)
Zmenšená verzia tak pre mňa:)
urobíme si piškótu zo 6 vajec, 220 gr cukru, 8 PL oleja, 8 PL mlieka a 250 múky s 1 KP. Upečieme na veľkom plechu a po vychladnutí nakrájame na 3 rovnako veľké obdlžniky. Stredný plát polievame zálievkou (cca polovica z receptu vyššie), priklopíme druhým plátom natretým džemom, prevrátime tak aby šťavnatý plát bol navrchu a priložíme naň posledný plát potretý džemom. Zaťažíme a druhý deň polejeme polevou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára