u nás absolútny evergreen, nadýchaná a od malín šťavnatá piškóta s čokoládovou šlahačkou, čo môže byť lepšie?
Potrebujeme:
Korpus:
4 vajcia
6 PL cukru
1 dl slnečnicového oleja
6 PL polohrubej múky
2 PL kvalitného kakaa
2 KL kyp. prášku
Šlahačka:
500 ml smotany na šlahanie
100 gr horkej čokolády
3 PL cukru
2 PL kakaa
Mandľová alternatíva korpusu (bez múky):
5 vajec
100 gr cukru
2 PL kakaa
100 gr mletých mandlí
maliny
malinový džem
Ideme na to:
Parížsku šlahačku si pripravíme ideálne deň vopred tak že smotanu, cukor a kakao pomaly zahrievame na ohni, miešame do hladkej konzistencie a privedieme k varu.
Stiahneme z ohňa a pridáme na jemno nasekanú čokoládu, necháme minútku na pokoji a potom čokoládu vymiešame do hladka. Ak sa nám všetka nerozpustila môžeme ešte prihriať na ohni. Na noc šupneme do chladu (alebo aspoň na 2-3 hodinky).
Trúbu vyhrejeme na 180 stupňov. Vyšlaháme vajíčka s cukrom do peny (cca 10 minút), na záver šlahania prilejeme olej. Múku spolu s kakaom postupne preosievame do hmoty a už ručne miešame.
Vylejeme do papierom vystlanej formy a pečieme 20-30 minút. Záleží akú formu použijeme, ja toto množstvo rada dávam do 17 cm formy, torta je potom krásne vysoká. Každopádne treba ju proste skontrolovať so špáratkom či už je ready.
Pre mandľovú variantu vyšľaháme žĺtka s cukrom do peny, ručne zamiešame mleté mandle a kakao a na záver opatrne primiešame vyšlaháný sneh z bielkov. Rozotrieme do formy (23 cm) a pečieme asi 30 minút na 180 stupňov.
Po vychladnutí korpus rozrežeme 2 krát (pri mandľovej variante stačí raz). Šlahačku vyšlaháme do tuha. Plát najskôr potrieme malinovou marmeládou (alebo prepasírovanou malinovou šťavou s cukrom, keď chceme byť úplne najlepší), potom dáme vrstvu šlahačky a malín a pokračujeme s daľším plátom.
Na záver ešte celú tortu potrieme šlahačkou dopekna.
Najlepšia je na druhý deň, nechajte ju pred servírovaním trochu postáť pri izbovej teplote.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára