28 januára, 2016

Šišky

Tak a týmto receptom oficiálne uzatváram trilógiu na téma 'Kysnuté cesto', lebo zisťujem že u nás doma v poslednej dobe nekysne len to cesto :)

Potrebujeme:

2 žĺtky
2 PL zmäknutého masla
4 PL cukru
1 KL soli
20 gr droždia
250 ml mlieka
1 KL vanilkového extraktu
100 gr polohrubej múky
350 gr hladkej múky
3 PL rumu
kôra z jedného citrónu

Náplň

džem podľa chuti, nutella



Ideme nato:

Z droždia, vlažného mlieka a cukru si zarobíme kvások, necháme 15 min. odpočívať. V mise zmiešame múku, soľ, kvások, 2 žĺtky, maslo, vanilku, rum a citrónovú kôru a zamiesime cesto.

Necháme pol hodinku prikryté na teplom mieste nakysnúť. Potom vyvaľkáme na hrúbku 1 cm a vykrajujeme kolieska, aj tie ešte necháme podkysnúť 10 min.

Medzitým si dáme zohriať olej, zohrievame postupne na miernom ohni na teplotu cca 170 stupňov, keby ste cítili potrebu to merať. Kolieska osmažíme (pozor ide to dosť zhurta) z oboch strán do zlata.

Ja som ich pocukrila ešte teplé, na vrch alebo zdobiacou špičkou dovnútra šišky dajte džem alebo nutellu.

Na záver šišky zabalte do veľkej krabice a darujte rodinným príslušníkom alebo náhodným okoloidúcim. V žiadnom prípade ich nemajte položené celý deň rovno pod nosom.

Tak a od zajtra už poslúcham.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára