Potrebujeme:
125 ml mlieka
200 ml vody
150 hladkej múky
štipka soli
1 KL cukru
100 gr masla
4 vajíčka (veľkosť
M)
Na krém:
550 ml mlieka
1 zlatý klas
2 žĺtky
70 gr kryštálového
cukru
1 vanilkový lusk
vyškrábnutý alebo 1 KL extraktu
150 gr masla
50 gr práškového
cukru
Na polevu
cca 150 gr
práškového cukru
podľa potreby:
horúca voda
rum
Ideme na to:
ako prvé si
pripravíme odpaľované cesto.
Trúbu vyhrejeme na
220 stupňov. 2 plechy vyložíme papierom na pečenie.
Mlieko s vodou,
cukrom a soľou zohrejeme, pridáme maslo a necháme na miernom
plameni úplne rozpustiť.
Privedieme k miernemu varu a pridáme preosiatu múku, hneď stiahneme z ohňa a poriadne zamiešame. Plameň znížime a miešame veľmo usilovne a rýchlo, vytvorí sa postupne bochníček cesta, ktorý na stranách a dne hrnca vytvára povlak.
Privedieme k miernemu varu a pridáme preosiatu múku, hneď stiahneme z ohňa a poriadne zamiešame. Plameň znížime a miešame veľmo usilovne a rýchlo, vytvorí sa postupne bochníček cesta, ktorý na stranách a dne hrnca vytvára povlak.
Preložíme do misky
a necháme mierne vychladnúť. Ja to picnem do kuch. robota na
pomalé otáčky, aby som chladnutie urýchlila.
Keď má cesto cca
40-50 stupňov (udržíte v ňom prst) môžeme začať zašlahávať
vajíčka, vždy po jednom. Vznikne krásne ,hladké, žltučké a
lesklé cesto.
Cestom hneď
naplníme cukrárske vrecko s ozdobným nástavcom (ja dávam
hviezdičku) a na plech striekame koliečka (aspoň 2 cm od seba).
Každý venček obkrúžime 2 krát, aby bol vyšší.
Ja ich na cestu ešte
pofrckám trochou vody a šup s nimi do trúby na 15 minút/220 stupňov. Potom
znížime teplotu na 180 stupňov a dopekáme dalších 10-15 minút.
Dôležité je rúru neotvárať, aby neunikla para. Pečenie
odpalovaného cesta musíte prispôsobiť svojej rúre, každá pečie
ináč, takže berte tento postup ako inšpiráciu.
Hneď po upečení venčeky zúbkatým nožíkom prerežeme na polovicu a necháme úplne vychladnúť.
Hneď po upečení venčeky zúbkatým nožíkom prerežeme na polovicu a necháme úplne vychladnúť.
Na krém si
vyberieme maslo z chladničky, aby zmäklo. Zohrejeme 350 ml mlieka
do ktorého vyškrábneme vanilkový struk.
Zbytok mlieka
zamiešame so zlatým klasom, žltkami a kryštálovým cukrom.
Pridáme k vrelému mlieku a uvaríme hustý puding. Necháme
vychladiť. Ja to opäť urýchlujem v robote nechám premiešavať
na nízke otáčky.
Maslo s práškovým
cukrom vyšlaháme do peny a postupne zašlaháme mierne vychladnutý
puding. Naplníme venčeky.
Poprášime cukrom
alebo si vymiešame cukrovú polevu. Najlepšie sú na druhý deň.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára