20 júna, 2016

Venčeky

sladký návrat do detstva

Potrebujeme:
125 ml mlieka
200 ml vody
150 hladkej múky
štipka soli
1 KL cukru
100 gr masla
4 vajíčka (veľkosť M)

Na krém:
550 ml mlieka
1 zlatý klas
2 žĺtky
70 gr kryštálového cukru
1 vanilkový lusk vyškrábnutý alebo 1 KL extraktu
150 gr masla
50 gr práškového cukru

Na polevu
cca 150 gr práškového cukru
podľa potreby:
horúca voda
rum

Ideme na to:
ako prvé si pripravíme odpaľované cesto.

Trúbu vyhrejeme na 220 stupňov. 2 plechy vyložíme papierom na pečenie.

Mlieko s vodou, cukrom a soľou zohrejeme, pridáme maslo a necháme na miernom plameni úplne rozpustiť.

Privedieme k miernemu varu a pridáme preosiatu múku, hneď stiahneme z ohňa a poriadne zamiešame. Plameň znížime a miešame veľmo usilovne a rýchlo, vytvorí sa postupne bochníček cesta, ktorý na stranách a dne hrnca vytvára povlak.

Preložíme do misky a necháme mierne vychladnúť. Ja to picnem do kuch. robota na pomalé otáčky, aby som chladnutie urýchlila.

Keď má cesto cca 40-50 stupňov (udržíte v ňom prst) môžeme začať zašlahávať vajíčka, vždy po jednom. Vznikne krásne ,hladké, žltučké a lesklé cesto.

Cestom hneď naplníme cukrárske vrecko s ozdobným nástavcom (ja dávam hviezdičku) a na plech striekame koliečka (aspoň 2 cm od seba). Každý venček obkrúžime 2 krát, aby bol vyšší.

Ja ich na cestu ešte pofrckám trochou vody a šup s nimi do trúby na 15 minút/220 stupňov. Potom znížime teplotu na 180 stupňov a dopekáme dalších 10-15 minút. Dôležité je rúru neotvárať, aby neunikla para. Pečenie odpalovaného cesta musíte prispôsobiť svojej rúre, každá pečie ináč, takže berte tento postup ako inšpiráciu.

Hneď po upečení venčeky zúbkatým nožíkom prerežeme na polovicu a necháme úplne vychladnúť.

Na krém si vyberieme maslo z chladničky, aby zmäklo. Zohrejeme 350 ml mlieka do ktorého vyškrábneme vanilkový struk.

Zbytok mlieka zamiešame so zlatým klasom, žltkami a kryštálovým cukrom. Pridáme k vrelému mlieku a uvaríme hustý puding. Necháme vychladiť. Ja to opäť urýchlujem v robote nechám premiešavať na nízke otáčky.

Maslo s práškovým cukrom vyšlaháme do peny a postupne zašlaháme mierne vychladnutý puding. Naplníme venčeky.

Poprášime cukrom alebo si vymiešame cukrovú polevu. Najlepšie sú na druhý deň.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára