29 marca, 2015

Panettone



Tento recept musí logicky nasledovať po makrónkach, vieme v ňom pekne využiť žĺtka. Panettone je vlastne niečo ako lepšia vianočka alebo mazanec. V originálnom recepte sa používa marsala, ja ju nahrádzam starým dobrým rumom (či umom?). Je to výborné raňajkové pečivo, s poriadnou vrstvou masla a kakaom si neviem predstaviť nič lepšie. Recept je z mojej obľúbenej knižky ´The baking collection´.



Potrebujeme:

200 gr. miešaného sušeného ovocia namočeného v rume (napr. hrozienka, sultánky, pomarančová kôra, brusnice)
Pol čerstvého droždia alebo 15 gr. sušeného
180 ml teplého mlieka
1 KL cukru krupica na kvások
375 gr. hladkej múky
55 gr. cukru krupica
Pol KL soli
125 gr. masla roztopeného a vychladnutého na izbovú teplotu
3 žĺtka
Jedno celé vajíčko
A ešte jedno vajíčko rozšlahané na potretie


Ideme na to:
Najskôr si klasicky zarobíme kvások, droždie rozmiešame s 1 KL cukru a trochou teplého mlieka na kašičku, poprášime múkou, prikryjeme a na teplom mieste necháme 15 minút pracovať. 

Do misy preosejeme múku so soľou, pridáme cukor, vajíčko a žĺtky a necháme v robote pekne miešať, potom pridáme kvások, teplé mlieko, tekuté maslo a sušené ovocie (môžete pridať aj trochu rumu) a miešame pár minút až sa začne cesto oddeľovať od misky. Ja to nechám miešať v robote cca 10 min. s nástavcom na chlieb. 

Tak mal by sa nám vytvoriť pekný bochníček, vyklopíme ho na pomúčený stôl trochu prepracujeme, šup do misky, posypeme vrch trochou múky, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť hodinu, hodinu a pol, objem by mal narásť na dvojnásobok. 

Tortovú formu o veľkosti cca 22 cm vyložíme papierom, hmotu do formy vyklopíme, opäť prikryjeme a necháme ešte pol hodinu kysnúť. 

Trúba predhrejeme na 200 stupňov, Panettone potrieme rozšlahaným vajíčkom, môžeme navrch ešte poukladať blanšírované mandle a pečieme na spodnom rošte 10 min. Potom teplotu znížime na 180 a pečieme asi 40 minút. Ak nám vršok príliš hnedne stačí ho prikryť papierom na pečenie. Necháme 5 minút chladnúť vo forme a potom ak máme odopínaciu formu jednoducho odstránime alebo vyklopíme a na mriežke necháme úplne vychladnúť. 

Môžete si pripraviť ani mini-panettone ak cestom naplníte muffinovú formu, tu je samozrejme skrátení čas pečenia na cca polovicu.

Panettone môžete bez problémov zamraziť až na tri mesiace.

Tento recept je podobný receptu na mazanec, veľmi podarený podobný recept nájdete tu: http://www.chezlucie.cz/2014/04/mazanec-vyzva-daring-bakers.html
K tomuto receptu na Panettone ma nijake hinty ani nenapadajú,  mám pocit že sa podaril úplne vždy. Akurát upozorňujem, že častá konzumácia vedie k zmene konfekčnej veľkosti.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára