Tento recept musí logicky
nasledovať po makrónkach, vieme v ňom pekne využiť žĺtka. Panettone je
vlastne niečo ako lepšia vianočka alebo mazanec. V originálnom recepte sa
používa marsala, ja ju nahrádzam starým dobrým rumom (či umom?). Je to výborné
raňajkové pečivo, s poriadnou vrstvou masla a kakaom si neviem predstaviť
nič lepšie. Recept je z mojej obľúbenej knižky ´The baking collection´.
Potrebujeme:
200 gr. miešaného sušeného ovocia
namočeného v rume (napr. hrozienka, sultánky, pomarančová kôra, brusnice)
Pol čerstvého droždia alebo 15
gr. sušeného
180 ml teplého mlieka
1 KL cukru krupica na kvások
375 gr. hladkej múky
55 gr. cukru krupica
Pol KL soli
125 gr. masla roztopeného a vychladnutého
na izbovú teplotu
3 žĺtka
Jedno celé vajíčko
A ešte jedno vajíčko
rozšlahané na potretie
Ideme na to:
Najskôr si klasicky zarobíme
kvások, droždie rozmiešame s 1 KL cukru a trochou teplého mlieka na
kašičku, poprášime múkou, prikryjeme a na teplom mieste necháme 15 minút
pracovať.
Do misy preosejeme múku so soľou,
pridáme cukor, vajíčko a žĺtky a necháme v robote pekne miešať, potom
pridáme kvások, teplé mlieko, tekuté maslo a sušené ovocie (môžete pridať
aj trochu rumu) a miešame pár minút až sa začne cesto oddeľovať od misky.
Ja to nechám miešať v robote cca 10 min. s nástavcom na chlieb.
Tak
mal by sa nám vytvoriť pekný bochníček, vyklopíme ho na pomúčený stôl trochu
prepracujeme, šup do misky, posypeme vrch trochou múky, prikryjeme utierkou a na
teplom mieste necháme kysnúť hodinu, hodinu a pol, objem by mal narásť na
dvojnásobok.
Tortovú formu o veľkosti cca 22 cm vyložíme papierom, hmotu
do formy vyklopíme, opäť prikryjeme a necháme ešte pol hodinu kysnúť.
Trúba predhrejeme na 200 stupňov, Panettone potrieme rozšlahaným vajíčkom,
môžeme navrch ešte poukladať blanšírované mandle a pečieme na spodnom rošte 10
min. Potom teplotu znížime na 180 a pečieme asi 40 minút. Ak nám vršok príliš hnedne stačí ho prikryť papierom na pečenie. Necháme 5 minút
chladnúť vo forme a potom ak máme odopínaciu formu jednoducho odstránime
alebo vyklopíme a na mriežke necháme úplne vychladnúť.
Môžete si pripraviť ani
mini-panettone ak cestom naplníte muffinovú formu, tu je samozrejme skrátení
čas pečenia na cca polovicu.
Panettone môžete bez problémov
zamraziť až na tri mesiace.
Tento recept je podobný receptu na mazanec, veľmi podarený podobný recept nájdete tu: http://www.chezlucie.cz/2014/04/mazanec-vyzva-daring-bakers.html
Tento recept je podobný receptu na mazanec, veľmi podarený podobný recept nájdete tu: http://www.chezlucie.cz/2014/04/mazanec-vyzva-daring-bakers.html
K tomuto receptu na Panettone ma nijake
hinty ani nenapadajú, mám pocit že sa
podaril úplne vždy. Akurát upozorňujem, že častá konzumácia vedie k zmene konfekčnej
veľkosti.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára