11 novembra, 2015

Pasticella krém

z pusiniek mi zase ostalo kopec žĺtkov, panettone som robila minulý týždeň, tak som hladala niečo nové. A našla som recept kde ide presne 8 žĺtkov :) Tento krém je taliansky, používa sa ako náplň do krehkých koláčov, ale aj profiteroliek alebo len tak s piškótami a ovocím ako puding.


Potrebujeme:
8 žĺtkov
1 l plnotučného mlieka
200 gr kryštálového cukru
80 gr hladkej múky
štipka soli
1 KL vanilkového extraktu, alebo vyškrábnutý vanilkový lusk

Ideme na to:
Žĺtka metličkou vyšlaháme spolu s cukrom a vanilkovým extraktom do peny. Mlieko dáme variť a keď je tesne pod bodom varu prišlaháme do neho žĺtka. Stále šlaháme a asi po minúte pridáme preosiatu múku, štipku soli a zase šlaháme, hmota nám pekne hustne a prebubláva. Postupne dosiahne podobnú konzistenciu ako puding. Krém odstavíme z ohňa a použijeme podľa lubovôle, napr. ním zalejeme piškóty v miskách (toto je dávka aj pre 8 ľudí), necháme vychladnúť a podávame s malinami. Alebo si pripravíme veľkú misu- naspodok pôjde piškótové cesto, naň šťava z malín a samotné ovocie, potom krém a na záver šlahačka a nastrúhaná čokoláda.  Pre plnenie dezertov (profiterols, tarts) používame krém vychladnutý.
Inak dočítala som sa že žĺtka sa tiež dajú zmraziť, ale najskôr sa musia vymiešat s cca 1 KL cukru na 1 žĺtok.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára