11 novembra, 2015

Pusinky



jeden z najjednoduchších dezertov, výborné sami o sebe, ešte lepšie so šlahačkou a jahodami.



Potrebujeme:
90 gr bielkov (cca z 3 vajíčok)
50 gr cukru krupica
100 gr práškového cukru
1 KL vanilkový extrakt (alebo iný podľa chuti)
štipka vínneho kameňa (nie je povinné)
za hrsť nasekaných pistácii (alebo iné orechy)


Ideme na to:
Oddelíme bielka od žĺtkov, ideálne deň vopred aby si bielka trochu odpočinuli v chladničke. Pred šlahaním ich vytiahneme z chladničky aby došli na izbovú teplotu. Trúbu vyhrejeme na cca 120 stupňov. V robote šlaháme bielka spolu so štipkou vínneho kameňa (stabilizuje bielky) na stredné otáčky až sa nám po chvíli začne tvoriť pena, vtedy trochu zvýšime otáčky a po lyžičkách pridávame cukor kryštál a potom aj práškový cukor a vanilkový extrakt. Zvýšime otáčky na maximum a šlaháme pokiaľ nie je sneh pevný a tvorí tzv. špičky. Plech vyložíme papierom na pečenie, naplníme zdobiaci sáčik snehom a vytláčame pusinky. Ak nemáme zdobiaci sáčik jednoducho použijeme dve kávové lyžičky a urobíme snehové kôpky.  Na záver ich posypeme orechami. Pečieme resp. sušíme asi hodinu. Že je pusinka hotová vieme tak, že sa ľahko odliepa od papiera na pečenie.
Po dopečení po-otvoríme trúbu a pusinky v nej ešte môžu aj niekoľko hodín postáť (tento krok nie je nutný). Najlepšie sú na druhý deň buď samotné alebo so šlahačkou a ovocím.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára