09 júla, 2016

Chodský koláč

ako stvorený na krásny letný deň na chalupe

Potrebujeme:
500 gr hladkej múky
štipka soli
40 gr droždia
60 gr cukru
250 ml mlieka
2 žltka
100 gr masla

Tvarohová náplň:
500 gr tučného tvarohu
100 ml smotany
cukor podľa chuti
citrónová kôra
citrónová šťava
vanilkový cukor
60 gr zmäknutého masla
2 bielky

Maková náplň:
100 gr mletého maku
mlieko
cukor a škorica podľa chuti
1 vajce

Slivkový lekvár

Plus  hrozienka a mandlové lupienky

Ideme na to:
pripravíme si kvások, droždie rozmrvíme, posypeme lyžičkou cukru a zalejeme deci teplého mlieka. Poprášime múkou, prikryjeme a necháme na teplom mieste 10 minút.

Zbytok mlieka zohrejeme spolu s maslom aby sa rozpustilo. V mise zmiešame múku, soľ, cukor, kvások, žĺtka a schladnuté mlieko s maslom a vypracujeme cesto. Ja to nechám 10 minút miesiť v robote a potom premiesim rukami tak aby nelepilo. Vytvarujeme bochníček, prikryjeme utierkou a zase necháme vykysnúť na teplom mieste asi pol hodinu.

Medzitým zmiešame ingrediencie na tvarohovú náplň (okrem bielok), ja som použila tyčový mixér. Na záver primiešame vyšlahaný sneh.
 
Na Makovú náplň zohrejeme mlieko s cukrom, primiešame mak a škoricu a povaríme do zhustnutia. Množstvo mlieka je cca 100 ml resp. toľko aby bola plnka dosť hustá. Po prechladnutí vmiešame vajce.
 
Slivkový lekvár ak je moc hustý zriedime teplou vopdou.
 
Vykysnuté cesto vyvaľkáme, prenesieme na maslom vymazaný a múkou vysypaný plech. Stred cesta by mal byť tenší a okraje hrubšie, upravte rukami (z tejto dávky upečiem 1 veľký a jeden malý plech). 
 
Na cesto striedavo striekame zdobiacim vreckom náplňe. Povrch posypeme hrozienkami a mandlovými lupienkami.
 
Okraje potrite rozšlahaným vajíčkom alebo žltkom.
 
Pečieme na 180 stupňov cca 20-25 minút.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára