Potrebujeme:
500 gr hladkej múky
40 gr droždia
60 gr cukru
250 ml mlieka
2 žltka
100 gr masla
Tvarohová náplň:
500 gr tučného tvarohu
100 ml smotany
cukor podľa chuti
citrónová kôra
citrónová šťava
vanilkový cukor
60 gr zmäknutého masla
2 bielky
Maková náplň:
100 gr mletého maku
mlieko
cukor a škorica podľa chuti
1 vajce
Slivkový lekvár
Plus hrozienka a mandlové lupienky
Ideme na to:
Medzitým zmiešame ingrediencie na tvarohovú náplň (okrem bielok), ja som použila tyčový mixér. Na záver primiešame vyšlahaný sneh.
Tvarohová náplň:
500 gr tučného tvarohu
100 ml smotany
cukor podľa chuti
citrónová kôra
citrónová šťava
vanilkový cukor
60 gr zmäknutého masla
2 bielky
Maková náplň:
100 gr mletého maku
mlieko
cukor a škorica podľa chuti
1 vajce
Slivkový lekvár
Plus hrozienka a mandlové lupienky
Ideme na to:
pripravíme si kvások, droždie rozmrvíme, posypeme lyžičkou cukru
a zalejeme deci teplého mlieka. Poprášime múkou, prikryjeme a necháme
na teplom mieste 10 minút.
Zbytok
mlieka zohrejeme spolu s maslom aby sa rozpustilo. V mise zmiešame
múku, soľ, cukor, kvások, žĺtka a schladnuté mlieko s maslom a
vypracujeme cesto. Ja to nechám 10 minút miesiť v robote a potom
premiesim rukami tak aby nelepilo. Vytvarujeme bochníček, prikryjeme
utierkou a zase necháme vykysnúť na teplom mieste asi pol hodinu.
Na Makovú náplň zohrejeme mlieko s cukrom, primiešame mak a škoricu a povaríme do zhustnutia. Množstvo mlieka je cca 100 ml resp. toľko aby bola plnka dosť hustá. Po prechladnutí vmiešame vajce.
Slivkový lekvár ak je moc hustý zriedime teplou vopdou.
Vykysnuté cesto vyvaľkáme, prenesieme na maslom vymazaný a múkou vysypaný plech. Stred cesta by mal byť tenší a okraje hrubšie, upravte rukami (z tejto dávky upečiem 1 veľký a jeden malý plech).
Na cesto striedavo striekame zdobiacim vreckom náplňe. Povrch posypeme hrozienkami a mandlovými lupienkami.
Okraje potrite rozšlahaným vajíčkom alebo žltkom.
Pečieme na 180 stupňov cca 20-25 minút.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára