21 októbra, 2015

Gaštanový cheesecake

krásny jesenný dezert. Za inšpiráciu ďakujem Dulce de leche.

Potrebujeme:

na korpus:
150 gr polohrubej múky
1 PL kakaa (alebo strúhanej čokolády)
75 gr masla
30 gr cukru
1/2 vajíčka

na syrovú vrstvu:
500 gr mascarpone (alebo Philadelphie)
300 gr kyslej smotany
150 gr cukru
300 gr gaštanového pyré (ideálne domáce či z Bio obchodu)
3 vajcia
1 PL rumu, alebo rumové aroma

na karamelovú šlahačku:
2 PL cukru
1,5 dl smotany na šlahanie
stužovač
strúhaná čokoláda

Ideme na to:
Trúbu vyhrejeme na 180 stupňov. Pripravíme si korpus tak, že zmiešame všetky ingrediencie v robote, vytvorí sa nám mrvenička, ktorú natlačíme na dno papierom vystlanej formy (cca 24 cm), dáme piecť na 10 minút a medzitým si pripravíme náplň. Samozrejme nič vám nebráni použiť aj klasický sušienkový základ na cheescake.

V robote vymiešame syr do hladka a postupne zašlaháme zbytok ingrediencií (vajcia ako posledné), nalejeme do formy a pečieme cca hodinu na 150 stupňov (v trúbe máme položený pekáčik s vodou). Rúru vypneme, pootvoríme dvierka a necháme úplne vychladnúť. Potom šup do chladničky na pár hodín ideálne cez noc.

Na karamelovú šlahačku si upálime karamel z 2 PL cukru. Vmiešame smotanu (izbovej teploty). Tiež necháme pár hodín odpočinúť v chlade, vyšlaháme so stužovačom a nastriekame na cheescake.

Na záver poprášime kakaom alebo strúhanou čokoládou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára