05 októbra, 2015

Tarte Tatin

sezóna jabĺk je tu, vyskúšajte tento klasický francúzsky koláč a nebudete ľutovať. Kombinácia jabĺk a karamelu je vynikajúca.

Potrebujeme: 
Krehké cesto (patee brisee)
1 1/3 hrnčeka hladkej múky
1/2 KL soli
1/2 PL cukru
125 gr. masla, studeného rovno z chladničky
1/3 hrnčeka studenej vody

Karamel
3/4 hrnčeka cukru krupica
2 PL vody
50 gr masla

5-6 jabĺk (ideálne Granny Smith)


Ideme na to:
najskôr si pripravíme cesto (ideálne pár hodín vopred) a to veľmi jednoducho, lebo všetky ingrediencie okrem vody dáme do kuchynského robota (maslo nakrájame na kocky)  a spracujeme na  mrveničku, na záver pridáme studenú vodu (z chladničky) a vymiešame do hustého cesta. Cesto ešte rukami prepracujeme do bochníčka a dáme do chladničky odležat pár hodín.

Trúbu predhrejeme na 180 stupňov. Jablká ošúpeme a nakrájame na osminky. Karamel pripravíme tak, že cukor s vodou dáme do hrnca so silnejším dnom a na  nízkej teplote necháme pomaly zohrievať a karamelizovať. Z času na čas môžeme väčšie kúsky cukru rozdrviť vareškou, ale nemiešame. Keď má karamel svetlo hnedú, medovú farbu a všetok (alebo aspoň väčšina cukru) je roztopená, stiahneme z ohňa a primiešame na kocky pokrájané maslo. V tomto bode sa môže stať, že sa nám maslo s karamelom nespojí, ale nám to vôbec nevadí a celú masu vylejeme na dno formy na koláč (priemer 21 cm). Pri pečení sa všetky chute prepoja tak či tak.  Na karamelovú hmotu poukladáme jablká, tesne vedľa seba, aby sme pokryli celé dno. Na jablká položíme vyvaľkané cesto, po krajoch pritalčíme, v strede narežeme (do tvaru X)  aby mohla odchádzať para a šup na cca 35 minút do trúby.

Najväčšia výzva tohto receptu je na záver. Po dopečení ho treba prevrátiť. Ak vytieklo z jabĺk príliš veľa vody, opatrne ju ešte pred prevrátením zlejeme do hrnčeka. Koláč ešte teplý obrátime na tanier. Podávame ideálne teplý so šlahačkou alebo vanilkovou zmrzlinou.

Bon Apetit



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára