01 decembra, 2015

Gaštanové pralinky

 urobte svojim blízkym vlastnoručne bonboniéru, podľa mňa je to úžasný darček. Alebo si tieto gaštanové jednohubky pripravte na Vianoce, garantujem že zmiznú medzi prvými.

Potrebujeme:
500 gr gaštanového pyré
150 gr piškót
100 gr masla
rum alebo rum. aróma (podľa chuti)
práškový cukor (podľa chuti)

200 gr čokolády
oriešky, cukrové guličky na ozdobu

Ideme na to:

gaštanové pyré zaručene nájdete v mraziaku v supermarkete (ja som si tento rok urobila domáce), môžete ho nastrúhať, rýchlejšie sa rozmrazí.  Pridajte k nemu rozmixované piškóty, povolené maslo, rum a cukor podľa chuti. Predávané gaštanové pyré je obvykle ochutené takže je na vás koľko čoho pridáte. Prepracujte rukami aby sa všetko spojilo a uváľajte si guličky. Alebo hmotu rozvaľkajte cez fóliu a narežte si kocky, obdĺžničky. Dajte na 15 min. do chladničky.

Roztopte čokoládu vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke, ja sa vždy pokúšam ju aj vytemperovať aby bola pekne leklá a chrumkavá. Je to celá veda. Nie vždy sa to podarí, občas sa po zatuhnutí môže vytvoriť na čokoláde šedavý povlak tzv. blooming. Je to iba estetický problém, na chuti sa nijak neprejaví.

Tak späť ku nášmu dezertu. Guličky namáčame v čokoláde (s pomocou kávovej lyžičky) a necháme zaschnúť na papieri na pečenie, ozdobíme sekanými orieškami (pistácie su veľmi efektné) alebo cukrovými guličkami. Necháme zatuhnúť a potom šupneme do chladničky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára