14 februára, 2016

Košíčky s kávovou penou

Pre kávičkárov.

na 4 košíčky potrebujeme:

Krehké cesto
75 gr hladkej múky
25 gr kakaa
1/2 KL kypriaceho prášku
štipka soli
1 PL cukru
50 gr masla
1,5 PL studenej vody

Kávová pena:
75 gr horkej čokolády (aspoň 70%)
štipka soli
2 vajíčka
25 gr cukru
60 ml smotany na šlahanie
1 KL instantnej kávy alebo kávového extraktu

Ideme na to:

všetky suroviny na krehké cesto okrem vody zmiešame a vytvoríme mrveničku, potom do nej pridáme vychladenú vodu a vypracujeme cesto do bochníčku. Dáme do chladničky na 30 minút.

Na penu pomaly rozpustíme čokoládu vo vodnom kúpeli, spolu so smotanou a kávou. Medzitým žĺtka vyšľaháme s cukrom do peny a v inej nádobe vyšlaháme bielka so soľou do tuha. Mierne vychladnutú čokoládu zašľaháme do žĺtok a na záver ručne jemne primiešame sneh. Šupneme do chladničky.

Trúbu vyhrejeme na 180 stupňov, cesto vyvaľkáme a povykrajujeme koliečka trochu vačšie ako formičky. Formičky (moje majú priemer 10 cm) naplníme, cesto dobre popicháme vidličkou aby sa nenafúklo a pečieme cca 15 minút.

Vychladnuté košíčky plníme penou, posypeme kakaom a pred podávaním vychladíme. Asi vám ostane trochu peny, nalejte ju do malých espresso hrnčekov a podávajte so sušienkami.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára