03 februára, 2016

Parížske rožteky podľa mňa

tieto rožteky milujem, je to jediná vec ktorú naozaj musím mať na Vianoce. Vždy ich ale robí mama a tak som si povedala že vyskúšam aj ja hoci Vianoce sú už za nami. Chuťovo sú fantastické len ten look ešte musím dotiahnuť do dokonalosti.

Potrebujeme:

3 bielka
300 gr práškového cukru
300 gr mletých vlašských orechov
40 gr hladkej múky

Parížsky krém
250 ml smotany na šlahanie
150 gr čokolády  (Lindt 70%)
20 gr masla

Poleva
100 gr horkej čokolády

Ideme na to:
Trúbu vyhrejeme na 150 stupňov.

Bielka s cukrom ušľaháme do peny, potom zamiešame alebo zašľaháme orechy a múku.

Vznikne nám pomerne hustá hmota. Pokúšala som sa ju nastriekať zdobiacim vreckom na plech vyložený papierom, ale išlo to stuha a nakoniec som ich urobila príliš veľké. Takže next time skúsim vytvarovať rožteky ručne-stručne. Pečieme asi 20 minút, ale sledujeme aby sa nepripiekli.

Necháme vychladnúť na mriežke. Už v tejto fáze to chutí fantasticky, tak trochu ako makrónky. 

Krém robím podľa svojej chuti poriadne čokoládový. Zohrejeme smotanu s maslom, keď zovrie pridáme nasekanú čokoládu, stiahneme z ohňa a vymiešame dohladka.

Krém dáme stuhnúť do chladničky na pár hodín. Potom zdobiacou tryskou nastriekame na rožteky a necháme stuhnúť v chlade. Keď sa ponáhľame môžeme šupnúť aj do mrazničky na pár minút.

Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu a rožteky v nej namáčame. Najlepšie sú na druhý deň.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára