29 apríla, 2016

Čokoládovo karamelový cupcake

Potrebujeme (cca 18 ks):

185 gr masla
185 gr čokolády (70%)
1 PL instantnej kávy
3 vajíčka
2 PL rastlinného oleja
100 ml zakysanky
200 gr hladkej múky
45 gr kakaa
1/2 KL sódy
1 KL prášku do pečiva
200 gr cukru

Maslový krém:
250 gr masla
3 PL práškového cukru
200 gr karamelovej omáčky (domácej alebo M&S)

Karamelová omáčka:
245 ml smotany na šlahanie
6 PL vody
220 gr cukru krupica

Ideme na to:
Ak robíme vlastný karamel: smotanu zahrievame na malom plameni, medzitým cukor a 6 PL vody upálime na karamel (privedieme k varu, nemiešame, necháme bublať cca 5 minút). Akonáhle má karamel jantárovú farbu stiahneme z ohňa a veľmi pomaly a opatrne prilievame smotanu a miešame (POZOR veeeľmi to páli). Ak sa nám vytvoria hrudky, vymiešame ich na slabom plameni. Necháme úplne vychladnúť. Vo vzduchotesnej nádobe a v chlade vydrží aj 2 týždňe.

Tak a späť ku cupcakom. Nalámanú čokoládu, maslo, kávu a 135 ml vody ohrejeme v kastróliku a rozpustíme, necháme vychladnúť. Vajíčka, zakysanku, olej a cukor vyšlaháme, pridáme mierne vychladnutú čokoládovú zmes a na záver zašlaháme suché ingrediencie (múka, sóda, KP, kakao).

Košíčky naplníme do 2/3 a pečieme na 180 stupňov cca 20 minút.

Na krém použijeme zmäknuté maslo (akože fakt mäkké), ktoré 5 minút šľaháme v robote na vysoké obrátky do biela. Potom pridáme cukor, zase pár minút šlaháme a na záver zašlaháme karamel. Ten odporúčam pridávať po lyžiciach a dať podľa chuti.

Striekame na úplne vychladnuté cupcaky, posypeme čokoládovými hoblinkami alebo krokantom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára